Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy
Francuskie tosty z dynią

Składniki:
•1/2 szklanki pure z dyni*
•1/2 szklanki mleka + 3 łyżki (ja użyłam mleka sojowego)
•1 łyżeczka kaszy kukurydzianej
•1 łyżeczka cynamonu
•skórka otarta z połowy pomarańczy
•olej lub masło do smażenia
•oraz 3 bardzo twarde, mocno zeschnięte bułeczki ( przynajmniej trzydniowe, jeżeli będą zbyt miękkie tosty zrobią się kluchowate)

Przygotowanie:
1.Wszystkie składniki połączyć w naczynku na gładką miksturę. Każdą suchą bułeczkę pokroić na cztery lub pięć kromek.
2.Na patelni rozgrzać tłuszcz, musi być bardzo gorący. Każda kromkę zamoczyć w dyniowej mieszance, najpierw z jednej strony a potem lekko z drugiej - muszą być dokładnie zanurzone ale nie przesadnie nasączone. Kromki włożyć na gorącą patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć na złoto z obydwu stron. Jeść z syropem klonowym, owocami, cukrem pudrem lub konfiturą - ja zawsze wybieram syrop klonowy.

* puree z dyni robimy tak samo jak w tym przepisie, czyli po prostu pieczemy dynię ze skorupą a miękki miąższ miksujemy na puree.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation