Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy: Serniczki z nerkowców doskonałe

Składniki na 4 porcje:

Spód:
•1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów
•1/4 szklanki daktyli
•szczypta soli

Krem:
•1/2 szklanki orzechów nerkowca
•1/4 szklanki soku z cytryny
•1/4 szklanki wody
•1/4 szklanki oleju kokosowego
•2 - 4 łyżki mleka roślinnego
•1 - 2 łyżki syropu klonowego
•1– 2 łyżki zalewy z orzechów nerkowca
•ziarna wyłuskane z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•szczypta soli

Przygotowanie:
1.Dzień przed przygotowaniem serniczków namoczyć orzechy nerkowca oraz daktyle: połączyć sok z cytryny z wodą i powstałą mieszanką zalać orzechy. W osobnej miseczce daktyle zalać wodą. Obydwie miski wstawić do lodówki na całą noc.
2.Następnego dnia zacząć od przygotowania spodu: orzechy laskowe przełożyć do blendera wraz ze szczyptą soli i zmiksować na gruby pył. Następnie odcedzić namoczone daktyle, dodać do zmielonych orzechów i wszystko ponownie zmiksować na lepką, sztywną pastę. Przygotować cztery naczynia do podania deseru, wyłożyć spód daktylową pastą i odłożyć do lodówki.
3.Następnego dnia orzechy odcedzić, zalewy nie wylewać. Namoczone nerkowce włożyć do naczynia blendera, wlać olej kokosowy i zmiksować na gęstą, grudkowatą pastę. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować aż do uzyskania kremowego, aksamitnego kremu. Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej kwaśnej zalewy lub syropu klonowego.
4.Powstałą masę wyłożyć do słoiczków z przygotowanymi spodami, odłożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie udekorować serniczki ulubionymi owocami i odłożyć na kolejne 3 - 6 godzin. Kiedy się schłodzą i stężeją można zjeść wszystkie samemu, lub podzielić się z najlepszymi przyjaciółmi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation