Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy
Ciasto karobowe z żurawiną i orzechami laskowymi

przepis na podstawie przepisu z 100 Best Vegan Baking Recipes Kris Holechek

Składniki na małą keksówkę:
•1/2 szklanki i dwie łyżki mąki pszennej
•1/3 szklanki karobu
•1 duży banan, dokładnie zmiksowany na puree
•1/4 szklanki brązowego cukru
•1/2 szklanki oleju
•1/3 szklanki mleka roślinnego
•szklanka orzechów włoskich
•pół szklanki żurawiny
•łyżeczka proszku do pieczenia
•łyżeczka sody

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. W misce mieszam mąkę, karob, sodę i proszek do pieczenia. W dużej szklance mieszam bananowe puree, olej i cukier na gładką masę, dodaję mleko i mieszam jeszcze raz.
2.Mokre składniki wlewam do suchych, mieszam aż do połączenia składników i dodaję żurawinę oraz orzechy. Dokładnie mieszam i przekładam do keksówki delikatnie posmarowanej olejem, wsuwam do piekarnika i piekę przez 30-35 minut. Studzę i jem popijając szklanką ryżowego mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation