Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy: Bezglutenowe brownie z ciecierzycy

Składniki na ciasto:
•2 puszki ciecierzycy / 800 g / 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
•1 szklanka masła orzechowego
•1/2 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy
•1/2 szklanki prażonej mąki z amarantusa, użyłam Amarello
•1/2 tabliczki gorzkiej czekolady / 50 g drobno posiekanej
•1/4 szklanki kakao
•1/2 łyżeczki sody
•3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
•szczypta soli

Składniki na polewę:
•1/2 tabliczki gorzkiej czekolady / 50 g
•1/2 szklanki mleka kokosowego
•1 łyżka cukru trzcinowego
•1 łyżeczka kakao
•1/2 łyżeczki cynamonu
•1/4 łyżeczki chili
•oraz do posypania: 1/2 łyżeczki cynamonu połączona z 1/8 łyżeczki chili

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować przy pomocy blendera na gładką, jednolitą masę. Następnie delikatnie wmieszać posiekaną czekoladę.
2.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie natrzeć dłonie olejem i przełożyć masę do foremki, spłaszczając ją i wyrównując. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie wyjąć na blat i kompletnie wystudzić - wtedy ciasto lekko stwardnieje i będzie się dobrze kroić.
3.W międzyczasie przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w małym rondelku, doprowadzić do bulgotania i gotować przez 2 minuty. Odstawić do schłodzenia na 15 - 30 minut w chłodne miejsce i oblać ciasto. Wyrównać polewę i przez sitko obsypać cynamonem wymieszanym z chilli, kiedy polewa zastygnie można kroić i jeść we dwójkę lub w większym gronie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation