Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy

Crumble z moreli i borówek

Składniki:
•10 moreli
•250 g borówek
•1/3 szklanki brązowego cukru
•łyżka razowej mąki
•łyżeczka listków tymianku

Składniki na kruszonkę:
•1/2 szklanki mąki
•1/4 szklanki brązowego cukru
•1/4 szklanki masła lub margaryny
•szczypta soli

Przygotowanie:
1.Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Owoce dokładnie myję, morele dzielę na ósemki. Mieszam je z resztą składników i wkładam do natłuszczonej foremki.
2.W miseczce łączę składniki na kruszonkę i rozcieram je palcami. Gotową kruszonkę rwę na kawałki na owoce w foremce, całość zapiekam w piekarniku przez około 25 minut, aż kruszonka będzie rumiana. Najlepiej smakuje wcale nie ze szklanką mleka a z zimnym szprycerem z białego wina.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation