Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy
Budyń jaglany z rabarbarem

Składniki na budyń:
•2 szklanki mleka roślinnego
•4 łyżki kaszy jaglanej, zmielonej w młynku
•3 łyżki syropu z agawy
•2 łyżki delikatnego tłuszczu (oleju kokosowego, masła roślinnego)

Składniki na dżem rabarbarowy:
•250 g rabarbaru
•1/4 szklanki wody
•3 łyżki cukru

Przygotowanie:
1.Do rondelka z grubym dnem wlać mleko oraz pozostałe składniki na budyń. Podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i mieszać trzepaczką często, żeby budyń był gładki i się nie przypalił. Kiedy odpowiednio zgęstnieje spróbować, czy na pewno kasza jest miękka i wyłączyć.
2.W międzyczasie do małego rondelka wsypać rabarbar z cukrem i wlać wodę, podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy zacznie się rozpadać zdjąć z ognia.
3.Gorący budyń nałożyć do miseczek przekładając rabarbarem albo po prostu położyć kleks rabarbaru na wierzch. Można zjeść z każdą inną ulubioną konfiturą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation