Kuchnia

Pychotki

Przepiśnik kuchenny: Ciasto z kaszą manną. Bez pieczenia.

Składniki: (duża blacha 20x30 cm)


4-5 opakowań herbatników typu Petitki
1 szklanka kaszy manny
pół szklanki brązowego lub białego cukru ( dałam 100 g )
200 g masła
5 łyżek gorzkiego, ciemnego kakao
1 litr mleka

Masło rozpuścić w 1 litrze mleka. Dodać cukier i wszystko dokładnie wymieszać na małym ogniu. Powoli wsypać kaszę i gotować, cały czas mieszając. Dodać kakao ( najlepiej dodawać po jednej łyżce i dokładnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki). Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ułożyć na dnie blachy warstwę herbatników, wylać na nie masę i przykryć kolejnymi herbatnikami. Polać wszystko polewą czekoladową, wyrównać.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Polewa czekoladowa:

120 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ustawić miskę nad garnkiem z wrzątkiem), dodać masło i wymieszać dokładnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation