Kuchnia

Słono

Pierogi z mięsem zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki (na 4 porcje):
18-20 pierogów z mięsem Pudliszki (ok. 600 g)
150 g tartego żółtego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

na sos:
500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
2 drobno pokrojone ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
odrobina pieprzu

Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wtedy zmniejszyć ogień i mieszając od czasu do czasu gotować sos przez 10 minut.

Gotowy sos wlać do okrągłej żaroodpornej formy. W sosie ułożyć pierogi, posypać startym serem i natką pietruszki.

Formę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekać przez 20 minut.

Przepis i zdjęcie -> przystole.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation