Kuchnia

zupy

Luizjańska zupa z kukurydzą i krewetkami |
SKŁADNIKI
4 PORCJE
2 litry bulionu jarzynowego/drobiowego
2 łyżki masła
1 pełna łyżka mąki
1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
1/2 małego pora, pokrojonego na plasterki
200 g piersi kurczaka (opcjonalnie)
1 żółta lub zielona papryka, pokrojona na paseczki
1 puszka (ok. 200 g) kukurydzy (lub jeśli mamy możliwość ziarna z 2 kolb, świeżych lub mrożonych)
200 g krewetek dowolnej wielkości (rozmrożone, oczyszczone)
świeża papryczka chili (pokrojona, bez pestek)
ORAZ:
natka pietruszki
1/2 łyżki oliwy extra vergine (opcjonalnie)
szczypiorek
sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru
limonka
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Przygotować wszystkie składniki, warzywa posiekać, krewetki rozmrozić, oczyścić, oderwać ogonki. Bulion przecedzić i zagotować.
Na patelni roztopić i podgrzać 1 łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć przez około 3 - 4 minuty aż będzie złocista. Wlewać po łyżce gorący bulion (w sumie około pół szklanki) cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Odstawić.
W większym garnku roztopić drugą łyżkę masła, zeszklić cebulę, następnie dodać pora i smażyć mieszając co chwilę przez około 2 - 3 minuty. Przesunąć warzywa na bok, a w środek włożyć pierś kurczaka (jeśli jej używamy). Obsmażyć mięso z dwóch stron.
Dodać paprykę oraz kukurydzę i podgrzewać wszystko przez około 2 - 3 minuty. Dodać gęsty sos z patelni i gotować razem przez około 1 - 2 minuty. Wlać resztę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez około 4 minuty.
Wyjąć pierś kurczaka i pokroić ją na plasterki lub rozdrobnić na mniejsze kawałeczki. Do zupy dodać pokrojone na kawałki krewetki i na małym ogniu podgrzewać przez około 2 minuty. W międzyczasie dodać chili, posiekaną natkę pietruszki, oliwę extra vergine a na koniec posiekany szczypiorek i piersi kurczaka.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z limonki. Jeśli chcemy, możemy dodatkowo zagęścić zupę częścią zmiksowanej kukurydzy wyłowionej z zupy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation