Kuchnia

Obiad przepisy

Flaczki wołowe

Przepis na około 6,5 litra
3 kg wołowych flaków
3 duże marchewki
bulion warzywny około 3,5- 4 litry
seler
majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, papryka słodka
Flaczki gotujemy zmieniając 3-4 razy wodę.
Marchewkę i seler ugotować osobno i pokroić w kostkę.
Do bulionu wrzucamy flaczki i chwilę gotujemy, dodajemy warzywa i przyprawy. Około 1 czubatej łyżki majeranku, 1-2 łyżeczki gałki, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki. Soli nie dodaję - bulion z własnej wysuszonej i zmielonej jarzynki jest odpowiednio już przyprawiony.
Można flaczki zagęścić zasmażką, ale ja wolę takie lżejsze.
Doprawiamy ewentualnie na talerzu maggi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation