Kuchnia

Obiad przepisy

Leczo z kiełbasą i cukinią

Potrawa, którą można umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille.
1 kg kiełbasy
1,3 kg papryki czerwonej i żółtej
0,5 kg cebuli
0,8 kg cukinii
1,2 kg pomidorów bez skórki
olej do smażenia
cukier, pieprz , sól, papryka słodka w proszku ( można pominąć )
Kiełbasę, cukinię kroimy w kostkę, cebulę w pół plasterki, paprykę w paski, pomidory ( ja użyłem własnych ze słoika, ale można z puszki ) pokroić dowolnie.
Cebulę posolić i podsmażyć na oleju, po chwili dodajemy kiełbasę i chwilkę smażymy razem z cebulą. Dodajemy paprykę i podlewamy delikatnie wodą - przykrywamy garnek i około 10 minut dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Wlewamy pomidory i dusimy wszystko około 15 minut - na koniec dodajemy cukinię i po chwili przyprawy cukier ( około 2 łyżek ), pieprz i ewentualnie sól i paprykę w proszku ( można pominąć ). Dusimy, aż wszystko będzie w miarę miękie. Część lecza od razu na gorąco przekładam do słoików, zakręcam i odwracam - po wystygnięciu trzymam w lodówce - w zapracowanym tygodniu będzie jak znalazł

Z podanych składników wyjdzie około 4,5 litra lecza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation