Kuchnia

Obiad przepisy

Propozycja na Wigilię :
Szczupak i pstrąg w sosie śmietanowo - cebulowym

To potrawa, która od małego zawsze gościła na naszym rodzinnym stole wigilijnym z tą różnica, że zawsze był to karp, którego mulasty smak nawet nieźle maskował sos śmietanowo-cebulowy. Już jakiś czas temu karp zdecydowanie mi się przejadł i postanowiłem spróbować z innymi rybami - najbardziej w tym daniu smakuje mi szczupak. Można użyć dowolnej ryby.
2 kawałki szczupaka ( po przekrojeniu 4 )
2 filety pstrąga
400 ml śmietany ( 12 i 18 pół na pół )
3 większe cebule
pieprz, sól, pieprz cytrynowy
mąka ziemniaczana lub pszenna
Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym, obtaczamy w mace ziemniaczanej lub pszennej i obsmażamy.
Cebulę pokroić w pół plastry i podsmażyć na odrobinie oleju, wlać śmietanę, posolić i dodać pieprz ( można więcej ) i chwilę dusimy.
Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem - przypiec w piekarniku około 15-20 minut w temp 180 C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation