Kuchnia

Obiad przepisy

Gulasz wieprzowy z szynki oraz surówka z kapusty pekińskiej

Gulasz wieprzowy z szynki :

2 kg szynki wieprzowej kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na oleju kilkanaście minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy 3-4 większe cebule pokrojone w pół plasterki ( posolone ) i smażymy często mieszając, aż cebula będzie się rozpadać. Zalewamy wszystko przegotowaną wodą i dusimy. Zagęszczamy wodą zmieszaną z mąką - doprawiamy pieprzem czarnym i cayenne ( lub ulubionymi przyprawami ). Na koniec proponuję dorzucić cieniutko pokrojone pół plasterki z 2-3 obranych ze skórki kiszonych ogórków.

Surówka z kapusty pekińskiej i selera naciowego

Składniki:

1 kapusta pekińska
3-4 gałązki selera naciowego
1 długi ogórek zielony
1 szczypiorek
1 mała puszka kukurydzy
ocet winny lub sok z cytryny
olej ( ja używam rzepakowego tłoczonego na zimno i lnianego )
sól, pieprz

Olej mieszamy z octem i pieprzem w stosunku:

4 łyżki oleju - 1 łyżka octu - 1/4 łyżeczki pieprzu

W zależności jaka dużą mamy kapustę radzę zrobić więcej mikstury.

Na średnią kapustę ( trochę ponad 1 kg ) robię z 8 łyżek oliwy ( w tym 2 lnianego ), 2 łyżek octu winnego i pół łyżeczki pieprzu

Kapustę szatkujemy, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, seler naciowy w 2 mm paseczki, szczypiorek kroimy drobno i solimy. Dodajemy kukurydzę i wszystko mieszamy - zalewamy miksturą z oleju, octu i pieprzu.
Odstawiamy na 30-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation