Kuchnia

Obiad przepisy

Kartoflanka na boczku

Składniki:
- 3,5 litra wody
- 0,8 - 1 kg ziemniaków ( pokrojone w kostkę )
- 2 średnie marchewki
- por
- 2 pietruszki i seler ( jak ktoś lubi można zetrzeć na grubych oczkach, a jak nie to dorzucić w całości i po ugotowaniu zupy wyrzucić )
- boczek wędzony 300 g
- majeranek, pieprz
Do gorącej wody dodajemy seler, pietruszkę i por oraz sproszkowaną jarzynkę 1 łyżkę ( ja używam własnej z wysuszonych warzyw ). Po chwili jak zacznie się gotować ( na małym ogniu ) dorzucamy marchewkę i ziemniaki. Boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu i dorzucić do zupy pod koniec. Doprawiamy majerankiem ( 2 łyżki ) i pieprzem.
U mnie w domu zawsze się mówiło na kartoflankę "grochówka bez grochu"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation