Kuchnia

Przepisy

Śniadaniowa sałatka z jajem ;) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Składniki na porcję:

Mix sałat - garść
Pomidor - 1/2 sztuki
Kawałek ogórka
Papryka czerwona - 1/4 sztuki
Cebula (u mnie czerwona) - odrobina
Jajo - sztuka
Masło - 1/2 łyżeczki
Bagietka pełnoziarnista - 1/4 sztuki
Czosnek - ząbek
Olej rzepakowy - łyżeczka
Przyprawy: sól, pierz, zioła prowansalskie



Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, siekamy i rozkładamy na talerzu (sałatę oprószamy wcześniej solą i ugniatamy ręką).
Do oleju rzepakowego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie - mieszamy.
Przygotowujemy grzanki czosnkowe: bagietkę kroimy, każdą grzankę polewamy olejem z czosnkiem i pieczemy w piekarniku w temp. 180˚C przez ok. 8 minut.
W tym czasie przygotowujemy jajo sadzone na parze (jajo można również posadzić na patelni teflonowej lub ceramicznej bez dodatku tłuszczu): talerzyk smarujemy odrobiną masła - wybijamy na niego jajo. Talerzyk kładziemy na garnku z wrzącą wodą i przykrywamy pokrywką - gotujemy do czasu aż białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze płynne. Po tym czasie jajo zdejmujemy ostrożnie z talerzyka za pomocą łopatki - kładziemy na przygotowanej wcześniej surówce.
Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z grzankami czosnkowymi.


Wartość odżywcza porcji śniadaniowej sałatki z jajem:

Energia: 338 kcal
Białko: 15,7 g
Tłuszcz: 12,3 g
Węglowodany: 47,8 g
Błonnik pokarmowy: 7 g
Cholesterol: 218,5 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation