Kuchnia

Przepisy

Budyń jaglany z owocami

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
1 łyżka wiórków kokosowych
dodatkowo mleko potrzebne do miksowania puddingu

do posypania deseru:

2 łyżeczki garście suszonej żurawiny
2 łyżeczki łuskanych orzechów włoskich
1 łyżeczka wiórków kokosowych


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod ciepłą wodą. W ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki.
Wsypujemy ją do garnka, zalewamy 1 szklanką mleka i gotujemy na najmniejszym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy wiórki kokosowe i stopniowo, podczas miksowania, tyle mleka, aby powstała jednolita masa o konsystencji budyniu.
Gotowy pudding przekładamy do szklanek lub słoiczków, podajemy posypane rozrobionymi orzechami włoskimi, kawałkami suszonej żurawiny i wiórkami kokosowymi.
Orzechy włoskie, dla wydobycia smaku, najlepiej podprażyć na suchej patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation