Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

Jagodowy sernik na zimno w białej czekoladzie | Kwestia Smaku
Składniki


Spód
ok. 170 g kruchych ciastek maślanych, np. kokosowych
70 g roztopionego masła

Masa sernikowa
2 galaretki o smaku jagodowym
1/4 szklanki cukru
2 łyżki Malibu (opcjonalnie)
350 g jagód (świeżych lub mrożonych) + do dekoracji
300 g serka homogenizowanego typu Danio
250 g ricotty lub zmielonego twarogu sernikowego
250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)

Polewa
100 g białej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego lub masła*
2 łyżeczki płynnego oleju np. słonecznikowego, rzepakowego
mięta do dekoracji


Przygotowanie

• Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć zmiksowanymi na proszek ciastkami i wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.
• Galaretki wsypać do wrzącej wody w ilości 250 ml, odstawić z ognia, dokładnie rozpuścić, dodać cukier oraz Malibu jeśli używamy.
• Jagody umyć i zmiksować blenderem (ale niezbyt dokładnie, aby pozostały kawałeczki owoców). Dodać do galaretek i wymieszać, ostudzić.
• Zmiksować serek homogenizowany razem z ricottą i dodać je do ostudzonej masy jagodowej, wymieszać.
• Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać do masy jagodowo-serowej i wylać na spód z ciastek, wstawić do lodówki do stężenia, na około 3 godziny lub na całą noc.
• Po stężeniu obkroić nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz i polać polewą: czekoladę połamać na kosteczki, dodać olej kokosowy lub masło oraz płynny olej i razem rozpuścić np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
• Wstawić do lodówki na pół godziny aby polewa stężała. Posypać świeżymi jagodami i udekorować miętą. Deser przechowywać w lodówce.


Wskazówki


* z olejem kokosowym polewa będzie jaśniejsza
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation