Kuchnia

zupy

Grochówka na chorizo z soczewicą i pomidorami | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 - 6 PORCJI:
1 szklanka grochu żółtego łuskanego, połówki
około 100 g suszonej kiełbaski chorizo (np. PAPRYKOWEJ, PIKANTNEJ)
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
około 2 litrów wody
włoszczyzna: 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałeczek pora, gałązka natki pietruszki, łodyga selera naciowego (opcjonalnie, ale warto dodać)
1 łyżeczka soli
1 puszka obranych pomidorów, zmiksowanych
2 ziemniaki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Groch opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odcedzić. Kiełbaskę chorizo pokroić na plasterki, włożyć do większego garnka i mieszając co chwilkę smażyć przez około 4-5 minuty aż się trochę wytopi i będzie zrumieniona. Kiełbaskę wyjąć na talerz a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek (około 3 minuty), pod koniec smażenia dodać tymianek i majeranek.
Dodać groch i wlać wodę, zagotować. Dodać oskrobaną marchewkę pokrojoną na plasterki, oskrobaną pietruszkę w całości, umyty por, gałązkę natki, przepołowionego selera naciowego. Dodać sól i po zagotowaniu przykryć garnek. Gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu (zupa ma lekko bulgotać). W połowie gotowania (po pół godzinie) wyłowić z zupy pora, natkę i selera naciowego a dodać zmiksowane pomidory.
W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w małą kosteczkę i zalać zimną wodą. Soczewicę dokładnie opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odcedzić.
Po godzinie gotowania zupy dodać odcedzone ziemniaki, soczewicę i w razie potrzeby dodać trochę więcej wody. Przykryć garnek i gotować przez około 30 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dodać kiełbaskę, świeżo zmielony pieprz i gotować jeszcze przez około 2 minuty, sprawdzić doprawienie. Można podawać z posiekaną natką i szczypiorkiem.
WSKAZÓWKI

W wersji wegetariańskiej pomijamy chorizo i dodajemy 1 łyżkę oliwy, na której podsmażamy cebulkę oraz czosnek, reszta jak w poniższym przepisie.
W wersji light dodajemy mniej chorizo, np. 50 g.
Jeśli chcemy aby zupa była łagodna, użyjmy łagodnego chorizo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation