Kuchnia

ryby i frutiidimare

kinga paruzel: gotowane krewetki i smażone langustynki, z sokiem z cytrusów i natką pietruszki

6 krewetek
sól
natka pietruszki
sok z cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine

krewetki gotować przez 40 sekund we wrzącej osolonej wodzie (woda powinna być tak słona jak woda morska). wyłożyć na talerz skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i posypać natką pietruszki.

6 langustynek
50 ml + 3 łyżki oliwy extra vergine
100 ml soku z pomarańczy
50 ml soku z cytryny
sól morska

langustynki wyczyścić przekrawając im pancerze od góry. ważne jest aby zostawić głowy, gdyż one dla wielu uznawane są przysmak. langsustynki smażyć na rozgrzanej na patelni oliwie przez około 2-3 min. następnie włożyć je do piekarnika z funkcją grill na ok 6-7 min aż lekko się zarumienią z góry. oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, doprawić solą. sosem polać gotowe langustynki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation