Kuchnia

sosy, dipy

Sos żurawinowy do mięsa

Żaden inny sos żurawinowy nie smakował mi tak bardzo. Słodko-kwaśny, z nutą rozmarynu i rozwijającym się pikantnym akcentem czarnego pieprzu. Gdzieś na końcu pojawia się aromat róży – delikatny i subtelny. Kompozycja idealna, szczególnie jako dodatek do mięs, w tym przypadku do wieprzowiny. I ten kolor…



Składniki:

300g świeżej lub mrożonej żurawiny
80g cukru
70g ciemnego cukru muscovado
1/4 szklanki syropu z dzikiej róży
1 gałązka rozmarynu
1/4-1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
250ml wody
przygotowanie krok po kroku:

Żurawinę zasypałam cukrem, dolałam wodę i doprowadziłam całość do wrzenia.
Gdy owoce zmiękną dodałam pieprz i gałązkę rozmarynu i gotowałam pod przykryciem aż sos zgęstnieje i nabierze ciemnego koloru. Powinno zająć do około 30-40 minut. Należy pamiętać, aby sos nie był zbyt gęsty ponieważ będzie też gęstniał podczas stygnięcia, jak konfitura.
Zdjęłam z ognia, przestudziłam.
Nadmiar można przechować przez kilka dni w lodówce lub zapasteryzować, jak konfiturę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation