Kuchnia

sosy, dipy

Musztarda brzoskwiniowa

Musztarda będzie pasować też do deski serów żółtych. Po jednym dniu w lodówce, gdy smaki "przegryzą się", jest jeszcze lepsza. Oryginalny przepis ze strony Bon Appetit. Spróbujcie koniecznie, choćby z ciekawości.

Musztarda brzoskwiniowa

Składniki:

1 duża dojrzała brzoskwinia
2 łyżki cukru (30 ml)
1 łyżeczka białego octu winnego
3 łyżki musztardy dijon
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
1 łyżka posiekanego szczypiorku (do posypania wierzchu) - pominęłam
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Brzoskwinię naciąć na krzyż - na górze - ułatwi to obieranie ze skórki. Na kilka-kilkanaście sekund zanurzyć we wrzątku, odcedzić, przelać chłodniejszą wodą. Obrać ze skórki. Wyrzucić pestkę, a brzoskwinię pokroić na mniejsze kawałki.

W niedużym rondelku połączyć brzoskwinię, cukier, ocet i sól. Gotować na niedużym ogniu 5-8 minut, aż brzoskwinia zmięknie, a sok w większości odparuje. Odstawić do ostudzenia. Zmiksować - ale nie na zupełnie gładkie puree. Można też rozdrobnić widelcem, albo przetrzeć przez sitko. Dodać obie musztardy, ewentualnie dosolić do smaku. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.

Można przechowywać w lodówce do 2-3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation