Kuchnia

sosy, dipy

Najlepszy sos pomidorowy (moja sekretna receptura)






Składniki:
150 ml pomidorów krojonych z puszki
300 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
½ marchewki
1/2 czerwonej cebuli
ząbek czosnku
5 suszonych pomidorów z zalewy (osączonych)
½ papryczki chili
1 łyżka sosu worhestershire
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
zioła prowansalskie
7-8 czarnych oliwek (opcjonalnie)



Przygotowanie:


Cebulę, papryczkę chili, marchewkę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodać pomidory z puszki i marchewkę. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone.
Gotować sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucić pokrojone drobno oliwki i keczup.
Doprawić sosami sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję.

Na zdjęciach szybka wersja spaghettii z podsmażonym kurczakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation