Kuchnia

sosy, dipy

Orzechowy sos do ryby
Składniki:

150 g orzechów laskowych
4 ząbki czosnku
200 ml wywaru rybnego
50 ml śmietany
½ łyżki mąki pszennej
oliwa z oliwek
sól
orzechowy-sos-do-ryb



Sposób wykonania:
Orzechy obrać po czym drobno posiekać lub utłuc w moździerzu.
Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
Wówczas wrzucić połowę orzechów i razem smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Po tym czasie zalać całość wywarem rybnym.
Wrzucić resztę orzechów i gotować kilka minut.
Następnie zaprawić sos śmietaną wymieszaną z mąką.
Doprawić do smaku solą.
Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation