Kuchnia

sosy, dipy

sos gado gado - z orzechów ziemnych
Sos gado-gado (sos z orzeszków ziemnych)

Bo blendera wrzucamy orzeszki ziemne, trzy ząbki czosnku, pokrojoną w ćwiartki niedużą cebulę, trzy blanszowane i wydrylowane papryczki chili lub pepperoni , łyżeczkę cukru, trzy łyżki słodkiego sosu sojowego (kecap manis) oraz szklankę (ok 200 ml) mleka kokosowego. Wszystko miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewamy co niewielkiego garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu mieszając i dodając jednocześnie pozostałą cześć mleka kokosowego. Sos pozostawiamy na małym ogniu aż pojawia się pierwsze bąbelki powstałe w wyniku podgrzewania. Sos odstawiamy do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation