Kuchnia

Dieta na Słodko

Naleśniki razowe


Składniki na 8 naleśników:
Mąka pszenna razowa - 1,5 szklanki
Mleko 2% - szklanka
Jaja - 2 sztuki
Olej rzepakowy - 1/3 szklanki
Woda przegotowana - 0,5 szklanki
Szczypta soli

Dodatki do naleśników mogą być rozmaite w zależności od upodobań smakowych ;)
Ja jednak jestem najbardziej przekonana do słodkiej wersji tej jakże prostej, lecz smacznej potrawy.

Dlatego też wśród moich dodatków znalazły się:
Owoce - banan, kiwi
Dżem domowej roboty (borówkowy)
Jogurt naturalny z cynamonem i odrobiną miodu
Płatki migdałów i nasiona słonecznika

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy lub po prostu mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Patelnie natłuszczamy dosłownie kropelką oleju, którą rozcieramy za pomocą ręcznika papierowego.
Na nagrzaną patelnie wlewamy porcje ciasta (ok.3/4 łyżki wazowej), którą rozprowadzamy po całej patelni - naleśniki smażymy z obu stron na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami ;)

Wartość odżywcza jednego naleśnika z jogurtem i owocami:
Energia: 234 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 10,5 g
Węglowodany: 31 g
Błonnik pokarmowy: 4,5 g
Cholesterol: 57,6 mg


Naleśniki razowe z owocami są dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, magnezu,cynku;
Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation