Kuchnia

Dieta na Słodko

Muffiny kakaowe (MM)
Zdjęcie - Muffiny kakaowe (MM) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Postanowiłam sobie dogodzić na śniadanie. Od dość dawna staram się odżywiać według zaleceń Montignaca, a najbardziej lubię właśnie wypieki śniadaniowe z mąki razowej. Są wakacje, jest czas na przygotowanie muffinów, ciast, gofrów, naleśników i wielu innych. Te muffiny może nie należą do najsłodszych, ale ich mocno kakaowy smak (kakao odtłuszczone jest bardzo intensywne), w połączeniu z dżemem porzeczkowym, jest nieziemski! Oczywiście mogłam je upiec wieczorem, ale nie ma to jak świeże muffiny ;p Są bardzo sycące!

Zdjęcie - Muffiny kakaowe (MM) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (wyszło mi 7 sztuk) - teoretycznie za jednym razem można zjeść aż 5! ja dałam radę zjeść 4

Do jednej miski wsypujemy:
szklanka maki pp (dałam orkiszową)
1 1/2 łyżki fruktozy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki kakao odtłuszczonego
1 łyżeczka cynamonu
-> dobrze wymieszać

Do drugiej miski wlewamy:
1/3 szklanki mleka (do 1,5% tłuszczu)
150 ml jogurtu lub kefiru (do 1,5% tłuszczu)
kilka kropli aromatu rumowego
-> dobrze wymieszać
1 białko -> ubić
Tuż przed napelnieniem foremek mokre składniki wlewamy do suchych i przez chwilę mieszamy energicznie. Nie trzeba dokładnie połączyć składników. Dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Napełniamy foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut, patyczkiem można sprawdzić czy się upiekły (mojemu piekarnikowi zajęło to prawie 30 minut).
Polecam z dżemem lub musem, oczywiście słodzonym fruktozą! Niektóre posypałam fruktozą zmieloną na cukier puder.

*Wykorzystałam przepis z książki Karuzela Smaków Anny Poloczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation