Kuchnia

Dieta na Słodko

Składniki: (12 sztuk)
2 jajka
1 łyżka rumu
3/4 szklanki cukru brzozowego
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki przecieru jabłkowego* (gotowy lub domowej roboty)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki (300- 320g) drobno startej cukinii (odciśniętej z nadmiaru soku)
2-3 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady

dodatkowo:
1-2 małe gruszki (u mnie odmiana Konferencja)
forma do muffinek i papilotki (papierowe foremki)

*Przecier jabłkowy: Można wykorzystać gotowy mus jabłkowy, taki jak dla niemowląt lub zrobić go samemu. 1-2 jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Dodać 2-4 łyżki gorącej wody i dusić na wolnym ogniu aż do czasu gdy jabłka utworzą jednolity mus. Ostudzić do temperatury pokojowej.



Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. „Wyścielić” papilotkami dołeczki w formie na muffiny.

W misce wymieszać mokre składniki: jajka, rum, cukier brzozowy, sól i przecier jabłkowy. Do drugiego naczynia wsypać suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cynamon i dobrze wymieszać.

Do suchych składników dodać mokre i mieszać, aż do całkowitego ich połączenia. Następnie dodać odciśniętą cukinię i połamaną czekoladę.

Obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne i przekroić na ćwiartki/ósemki (w zależności od wielkości owoców).

Masę rozłożyć równomiernie do foremek. W środek każdej babeczki wcisnąć kawałek gruszki.

Piec około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation