Hobby

Zdrowe

Faszerowane papryki | abcZdrowie.pl

7 sztuk słodkiej papryki (zielone, pomarańczowe, czerwone lub żółte – najlepiej kilka kolorów),
2 puszki chili,
450 g filetu z indyka,
1 szklanka drobno posiekanej kolendry,
1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli,
2 łyżeczki kminku,
1 łyżeczka chili w proszku,
1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszaj pokrojone w kostkę chili z puszki, pokrojone w kostkę podobnej wielkości mięso indycze, kolendrę, cebulę, kminek, chili w proszku i sól. Papryki umyj, usuń ogonki i odkrój na wysokości 1/3 warzywa górę. Środek możesz posypać lekko solą i pieprzem. Wykrój ze środka pestki. Do wnętrza każdej papryki włóż mieszankę mięsno-warzywną i przykryj odciętą cząstką papryki. Ustaw w pozycji pionowej faszerowane warzywa w naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij i nieco przestudź.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie
Białka Węglowodany Tłuszcze Błonnik 118,51 kcal
11,93 g 18,62 g 2,41 g 4,7 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation