Hobby

Zdrowe

Zupa z zielonego groszku | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
35 g masła
1/2 cebuli
250 g wyłuskanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
70 ml wody
350 ml mleka
1 łyżeczka przyprawy chilli (lub do smaku)
2 łyżeczki sosu tabasco (lub do smaku)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE

W rondlu lub garnku z grubym dnem rozpuścić masło na małym ogniu. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć ją do miękkości przez ok. 5 minut, od czasu do czasu zamieszać, nie rumienić.
Dodać groszek i wlać wodę. Zwiększyć ogień do średniego i gotować pod przykryciem przez 3 - 4 minuty lub aż groszek będzie miękki. Dodać mleko, doprawić solą, pieprzem i mieszając zagotować. Zmiksować na puree, zostawiając 2 łyżki groszku do dekoracji.
Zupę wlać z powrotem do garnka, doprawić chilli, tabasco oraz sokiem z cytryny. Podgrzać przed podaniem. Posypać szczypiorkiem, podawać np. z grzankami oraz z sałatką z łososiem wędzonym i awokado.
Sałatka z łososiem wędzonym i awokado: na sałacie ułożyć posiekanego łososia i pokrojone awokado, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem, skropić oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation