Hobby

Zdrowe

Zupa krem grzybowa z łazankami razowymi | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
40 g grzybów suszonych i 200 g grzybów mrożonych (borowików, podgrzybków)
około 1/2 litra wody lub bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
1/2 cebuli, drobno posiekanej
1/2 szklanki listków bazylii
2 czubate łyżki sera mascarpone (w wersji postnej można pominąć)
oliwa z oliwek extra vergine o aromacie trufli (do skropienia, opcjonalnie)
sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz

PRZYGOTOWANIE

Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą i włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody i odstawić na noc do namoczenia (lub na kilka godzin).
Grzyby mrożone rozmrozić, opłukać, dokładnie osuszyć. Wyłowić namoczone grzyby z wywaru (wywar zachować) i osuszyć na papierowym ręczniku. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę na małym ogniu i zeszklić cebulę. Włożyć namoczone i mrożone grzyby, uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki. Smażyć na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać wodę lub bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut.
Zupę zmiksować razem z serem mascarpone, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlać z powrotem do garnka i dodać wywar z moczonych grzybów w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednio gęsty krem. Zagotować. Jeśli zupę będziemy podawać później, gorącą wlać do słoika i od razu zamknąć. Po ostudzeniu wstawić do lodówki, gdzie można ją przechowywać przez 3 dni. Podawać z razowymi łazankami, skropioną oliwą truflową i posypaną świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation