Kuchnia

zupy

Ziołowa zupa krem z kalarepy z grzankami graham

Składniki:
4-6 porcji

800 g kalarepy (waga samej bulwy) razem z liśćmi
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
5 młodych ziemniaków
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
kilka kromek chleba graham (kromka na porcję)
jogurt naturalny (do podania)

Wykonanie:

Cebulę kroimy piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście kalarepy myjemy i siekamy. Bulwy kalarepy obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki oskrobujemy.

W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy na nim, przez około 30 sekund, czosnek. Następnie dodajemy cebulę, pokrojoną kalarepę i posiekane liście kalarepy. Gdy cebula stanie się szklista, a kalarepa lekko zmięknie, dodajemy ziemniaki, a całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.

Kiedy ziemniaki będą już miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki, gęsty krem. Następnie dodajemy posiekane zioła i doprowadzamy do wrzenia. Odstawimy z ognia.

Z chleba graham przygotowujemy grzanki. W tym celu wkładamy je do tostera lub podpiekamy w piekarniku. Przed podaniem tniemy w większą kostkę.

Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i przyozdabiamy kleksem z jogurtu naturalnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation