Kuchnia

GLUTEN FREE

Pyszne pierniczki bezglutenowe! - healthy plan by ann
Składniki:
– pół szklanki mąki ryżowej
– szklanka mąki gryczanej
– pół szklanki mąki kukurydzianej/ jaglanej
– pół szklanki cukru trzcinowego/ ksylitol/ miód – lub mniej :)
– 5- 6 łyżek masła klarowanego
– 2 jajka
– 3 łyżki cynamonu
– 1 łyżka kardamonu,
– 1 łyżka imbiru
– 1 łyżeczka zmielonych goździków zielonych
– szczypta soli morskiej
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta sody

Utarłam masło z jajkami. Osobno wymieszałam suche składniki. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni. Połączyłam wszystko i wyrobiłam ciasto, zawinęłam je w folię i dałam na kilka minut do lodówki. Potem cienko rozwałkowałam i wycięłam pierniczki. Wyłożyłam blachę papierem do pieczenia i piekłam 15-20 minut, trzeba pilnować, bo nie mogą byś w piekarniku za długo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation