Kuchnia

GLUTEN FREE

Fasola po bretońsku z warzywami - przepis Olgi Smile
Składniki przepisu:

400 g fasoli Jaś lub innej, może być drobniejsza
3 duże marchewki
2 duże pietruszki
2 duże ziemniaki
½ lub ¼ selera
3 cebule
3 ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
sól
pieprz czarny
3 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżka czubata papryki wędzonej Kotanyi
natka pietruszki do posypania


Przygotowanie dania:

Fasolę płuczę, wkładam do miski i zalewam wodą na noc, w podwójnej lub potrójnej ilości, aby napęczniała.
Włoszczyznę obieram i ścieram na tarce.
Na patelni podsmażam poszatkowaną w krostę cebulę z czosnkiem, dodaję marchew, pietruszkę, selera i smażę około 10 minut, aż warzywa staną się miękkie i słodkie.
Do garnka z warzywami dodaję namoczoną fasolę, duże obrane ziemniaki w całości, solę, doprawiam pieprzem, dodaję listek laurowy i ziele. Gotuję około 60 minut.
Gdy fasola i warzywa są miękkie, wyjmuję ziemniaki. Rozgniatam je dokładnie w talerzu widelcem lub przepuszczam przez praskę do ziemniaków. Wkładam je powrotem do garnka, dosypuję paprykę wędzoną Kotanyi oraz koncentrat pomidorowy. Mieszam dokładnie i czekam aż fasolka zagotuje się ponownie. Wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem na 15 minut. Mieszam i podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation