Kuchnia

GLUTEN FREE

Babeczki z kaszy jaglanej z wiśniami | Lekkie babeczki z owocami bez cukru | FACET I KUCHNIA | Facet i Kuchnia
100 g kaszy jaglanej (pół szklanki - przed ugotowaniem)
garść wiśni
3 suszone morele
1,5 szklanki wody
2 łyżeczki przypraw korzennych (cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa)
3 łyżeczki organicznego oleju kokosowego
2 łyżki miodu
25 g mielonego lnu
25 g mąki kokosowej
PRZEPIS:

1. Ugotuj kaszę jaglaną. Jedną część kaszy (tu: pół szklanki) zalej trzema częściami wody (tu: 1,5 szklanki), wlej do garnka ok. 1 łyżki oliwy extra vergine, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 12 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzuć do garnka suszone morele. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

2. Zmiksuj kaszę z suszonymi morelami, olejem kokosowym, miodem i przyprawami (w blenderze ręcznym) na gładką masę.

3. Przełóż kaszę do miski, dodaj mąkę kokosową i mielony len, i wyrabiaj jak ciasto, do momentu, aż masa prawie przestanie kleić się do dłoni. Gotowa masa łatwo powinna dać się uformować w kulę ciasta.

4. Garść wiśni wydryluj, przełóż do miseczki, wsyp 2 łyżeczki mąki kokosowej i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu sok z wiśni nie zafarbuje babeczek.

5. Na dno silikonowej formy do muffinów włóż 2-3 wiśnie. Dopełnij foremki masą, wciskając do środka każdej po kilka wiśni.

6. Wierzch foremek posyp dodatkowo odrobiną mąki kokosowej, tak by wchłonęła wilgoć z wiśni w wierzchniej warstwie babeczek.

7. Wstaw na noc do lodówki. Wyjmij babeczki z formy (z silikonowej dają się wydobyć bardzo łatwo) i podawaj. Babeczki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation