Kuchnia

GLUTEN FREE

Fasola z warzywami - przepis Olgi Smile
Składniki dania: Fasola z warzywami

400 g suchej fasoli białej (namoczonej przez noc)
5-6 okazałych marchwi
3 korzenie pietruszki
1 mały seler korzeniowy
4 cebule
3 ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
3 pomidory (opcjonalnie ale polecam)
sól i czarny lub kolorowy pieprz do smaku
4 łyżki oleju
lubię dodać świeże zioła, jak tymianek albo estragon
3 listki laurowe i 5 kulek ziela angielskiego
2-3 litry wody
Przygotowanie dania: Fasola z warzywami

Fasolę zalewam woda i zostawiam na noc do napęcznienia.
Rano warzywa korzeniowe obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Powinny powstać wiórki.
Cebule obieram i kroję w kostkę.
Pomidory obieram ze skórki -> Jak obrać pomidory i kroję w kostkę lub mniejsze kawałki.
W dużym garnku o grubym dnie smażę cebulę. Gdy stanie się złota, to dodaję warzywa i przesmażam przez kilka minut. Dodaję pomidory i duszę aż staną się miękkie razem z przyprawami. Dokładam fasolę i około 2 litów wody. Przykrywam i gotuję około 40 minut.
Gdy fasola jest miękka, dodaję koncentrat pomidorowy, obrane i zgniecione w prasce ząbki czosnku oraz świeże zioła. Mieszam i podaję :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation