Kuchnia

GLUTEN FREE

niebo na talerzu: Pierniczki bezglutenowe
składniki ( na ok. 40 pierniczków): - 200 g mąki gryczanej - 150 g mąki z amarantusa - 100 g mąki kukurydzianej do podsypywania przy wałkowaniu - 2 jajka - 60 g masła lub oleju - 85 g miodu - cztery łyżki cukru lub ksylitolu czy syropu z agawy -płaska łyżeczka sody oczyszczonej - łyżka przyprawy do pierników (najlepiej domowej) - łyżeczka cynamonu i dwie kakao/ karobu dla koloru Masło rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku nad gotującą się wodą), dodać miód, cukier i przyprawy, mieszać do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia, odczekać chwilę, jeśli masa jest gorąca, gdy lekko przestygnie dodać jajka i całość dobrze wymieszać. Mąkę z amarantusa wymieszać z gryczaną lub orkiszową i sodą. Wlać płynne składniki i wymieszać przy pomocy haków miksera. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę, dwie lub na całą noc. Podzielić na pół, rozwałkować na podsypanym mąką ryżową blacie na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Jeśli mamy funkcje termoobiegu można piec wszystkie blaszki na raz, ok. 10 - 12 minut. Jeśli nie mamy - każdą blaszkę osobno, dwie, trzy minuty dłużej. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/pierniczki-bezglutenowe.html#sthash.u7eyT0YB.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation