Kuchnia

GLUTEN FREE

Kopytka ze szpinakiem - przepis Olgi Smile
Składniki klusek kopytka bezglutenowe ze szpinakiem:

1,5 kg obranych żółtych ziemniaków
300 g szpinaku
2,5 szklanki mąki z białego ryżu lub owsianej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie klusek – kopytka ze szpinakiem bezglutenowe:

Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie i studzę. Do dalszej pracy muszą być zupełnie zimne, w innym razie będą wciągały mąkę jak gąbka. Ziemniaki przepuszczam przez prasę lub maszynkę.
Szpinak smażę na patelni do czasu, aż zrobi się cuchy a cała woda odparuje. Odciskam go jeszcze w dłoniach, przekładam do miski i rozdrabniam blenderem. Im suchszy szpinak, tym lepiej.
Ziemniaki łączę ze szpinakiem, mąką ryżową lub owsianą, mąką ziemniaczaną i wyrabiam delikatne ciasto. Nie za długo, wystarczy do połączenia się składników.
Odrywam porcje ciasta i formuję wałki. Nożem odcinam kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąką.
Kopytka gotuję w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.
Wyławiam łyżką cedzakową i podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation