Kuchnia

GLUTEN FREE

Bezglutenowy makaron jajeczny - przepis Olgi Smile
Składniki dania bezglutenowy makaron jajeczny

1,5 szklanki mąki ryżowej bezglutenowej może być biała lub pełnoziarnista
6-7 jajek (rozmiar M)
2 łyżki gumy ksantanowej (można pominąć ale konsystencja będzie gorsza)
2 łyczki oliwy
jeśli potrzeba 2 łyżki wody dodatkowo
mąka do przesypywania stolnicy


Przygotowanie dania bezglutenowy makaron jajeczny

Do jednej miski wsypuje wszystkie składniki suche. Do drugiej 6 jajek, oliwę i wodę. Mieszam dokładnie.
Łączę suche składniki z mokrymi i wyrabiam dość twarde ciasto. Może się ono lekko dzielić ale to nie przeszkadza, gdy zacznie się wałkowanie.
Na wysypaną mąką stolnicę układam kawałki ciasta i wałkuję, przesypując mąką. Ciasto jest dość twarde, więc bicepsy się świetnie rozwijają ;)
Płaty ciasta kroję na makaron lub zostawiam w całości jeśli ma być z niego lasagne.
Gotuję w osolonej wodzie z kilkoma łyżkami oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation