Kuchnia

cukiereczki

Fudge marmurkowe - Przepis

150g gorzkiej czekolady
150g białej czekolady
400g słodkiego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Kwadratową formę (o wymiarach 15x 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Mleko skondensowane rozlać po połowie do dwóch niedużych garnków.
Do jednego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię łyżką.
Do drugiego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać na masę z gorzkiej czekolady i wyrównać.
Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek.

2

Formę wstawić na co najmniej 8 godz, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Fudge pokroić ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 2x 2cm.
Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation