Kuchnia

cukiereczki

Domowe pastylki miętowe w czekoladzie - Diaetetica
Domowe pastylki miętowe w czekoladzie

>Składniki: 500g cukru pudru, 1 białko średniej wielkości jaja kurzego, 3 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 4 łyżeczki naturalnego mocnego ekstraktu z mięty (przepis na blogu) + 200g ciemnej gorzkiej czekolady

>Wykonanie:
(masa cukrowa) białko jaja lekko roztrzep na białą pianę, po czym z dodatkiem szczypty soli morskiej ubijaj do sztywnej pulchnej konsystencji – wmieszaj sok cytrynowy z ekstraktem miętowym i rozetrzyj razem z cukrem, zagniatając na zwartą elastyczną masę – rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia, na równomiernej grubości ok.0,5cm placek, powykrawaj zeń za pomocą małego kieliszka o średnicy max.3cm równe koła (ok.30-40sztuk) i tak odstaw w miejsce przewiewne, suche i bardzo chłodne na ok.1-2godz; (polewa) czekoladę posiekaną na małe kawałki w żaroodpornej misie odpowiednio stop w tzw. ‘kąpieli wodnej’ i odstaw do przestygnięcia; (całość) obsuszone już cukrowe krążki kolejno dokładnie całe pokryj równomierną w miarę warstewką przygotowanej płynnej czekolady – rozłóż jeden obok drugiego na pokrytej pergaminem płaskiej paterce.
Gotowe ‘pastylki’ wstaw do lodówki na całą noc, by dobrze się ‘ścięły’ – do czasu spożycia przechowuj w zamykanym pudełku wyłożonym papierem do pieczenia, w miejscu chłodnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation