Kuchnia

cukiereczki

Camomille Flavor: Czekoladki kokosowe

Czekolada gorzka i mleczna
1/4 szklanki wiórek kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie)
cukier puder (najlepiej mieć całe opakowanie)
3/4 masła
2 łyżki serka mascarpone






Przygotowanie:


Wszystkie składniki poza czekoladą połączyć w misce. Następnie włożyć do mikrofalówki na około 40s tak aby powstała masa miękka lecz nie do końca płynna. Wymieszać dokładnie i zacząć dodawać cukier puder. Może się zdarzyć, że użyje się go mniej lub więcej. Efekt powinien być taki, że masa będzie przypominała ciasto, ma być zbita i nie płynna.
Następnie dobrze jest włożyć na 15 minut do lodówki do stężenia. Dłonią wyrabiać drobne kulki i układać na papier do pieczenia. Można je dać na całą noc do lodówki lecz dobrze również wychodzą jeżeli da się do zamrażalnika na 20 minut.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, kiedy jest już płynna bierzemy wykałaczkę. Wbijamy ją w masę i powoli wkładamy do czekolady tak aby cała się zanurzyła. Następnie wyciągamy i kładziemy na papier.
Czekoladki dobrze jest przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation