Kuchnia

cukiereczki

Mania Wypiekania: Domowe śliwki w czekoladzie

dla kochających suszone śliwki
dla tych, którzy kupili za dużo suszonych śliwek na Święta Bożego Narodzenia (tak jak ja :))
dla chcących zrobić sobie pyszne słodycze domowym sposobem

Składniki:

150g śliwek suszonych
200g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakaa)
50ml wódki
25ml rumu


Wykonanie:
Śliwki wkładamy do miski lub garnka i zalewamy mieszanką rumu i wódki. Odkładamy na całą noc.
Rano, odsączamy śliwki z nadmiaru alkoholu na sitku lub ręcznikach papierowych. Jeśli będą zbyt mokre czekolada może się do nich nie przykleić. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki wrzucamy do rozpuszczonej czekolady, obtaczając by się nią całe okryły i odkładamy na papier do pieczenia, silikonową stolnicę lub kratkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady. Jeśli bardzo nam się spieszy, możemy włożyć śliwki do lodówki, by przyspieszyć zastyganie czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation