Kuchnia

cukiereczki

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: czekoladki z alkoholem
Czekoladki i pralinki to zawsze dobry pomysł na prezent. Każda okazja będzie dobra, żeby zaskoczyć bliską osobę czymś słodkim.

Składniki na ok. 15 sztuk:

100 g deserowej czekolady
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki rodzynek
kieliszek whisky


Dzień wcześniej rodzynki zalać alkoholem.Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Rozpuścić nad parą. Foremkę do czekoladek (użyłam silikonowej ) wysmarować czekoladą, wstawić do lodówki a kiedy zastygnie wysmarować jeszcze raz. Powidła wymieszać z dwiema łyżkami roztopionej czekolady. Kiedy boki z czekolady zastygną, wrzucić do nich po kilka rodzynek i nałożyć masę z powideł.


Wyrównać i całość pokryć równą warstwą czekolady. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Gotowe czekoladki delikatnie wyjąć z foremki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation