Kuchnia

Dania główne

Chińskie pierożki z kurczakiem i kapustą na parze

Ciasto na 20 skórek:
-130 g mąki pszennej do ciasta i trochę na posypanie stolnicy
- 65 ml wody

Nadzienie:
- 350g udek z kurczaka bez skóry i kości, zmielonych
- kubek drobno posiekanej kapusty pekińskiej
- 2 suszone grzyby shiitake, namoczone w gorącej wodzie przez co najmniej 15 minut (do miękkości) i drobno posiekane (same kapelusze)
- kilka posiekanych drobno szczypiorków
- 1 łyżka wina Shaoxing lub wytrawnego sherry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

Dip:
- 1/4 szklanki czarnego octu ryżowego Chinkiang
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego

Przygotwanie ciasta:
Zmieszaj mąkę z wodą i ugniataj ciasto aż do momentu kiedy już nie będzie klejące (może to zając 10 minut albo chwilę dłużej jeżeli nie ma się wprawy). Wyrobione ciasto przykryj wilgotną szmatka i odstaw na pół godziny.
Następnie podziel ciasto na 2 porcje, zroluj je aż będą miały 2.5 cm średnicy. Potnij każdy wałek na 10 części, czyli razem 20.
Obsyp stolnice mąką i wałkuj ciasto na placki około 9 cm. Jeżeli placki nie wyjdą równe, można użyć jakiegoś okrągłego naczynia o średnicy około 9 cm do ich przycięcia.

Przygotwanie nadzienia:
Zmieszaj wszystkie składniki nadzienia i odstaw do lodówki na jakiś czas. Na poszczególne placki nakładaj czubatą łyżeczkę nadzienia i posmaruj brzegi placka wodą a następnie sklejaj go kierując się zdjęciami. Wyłóż parownik papierem do pieczenia i ułóż na nim pierożki tak żeby się nie stykały ze sobą. Paruj przez około 9 minut. Podawaj z sosem do maczania. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation