Kuchnia

Dania główne

Marynowane piersi z kaczki

Składniki:
- 2 duże filety z piersi z kaczki
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki klarowanego miodu
- 1 łyżeczka octu czosnkowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
- szczypiorek

Sposób wykonania:
Piersi z kaczki dokładnie oczyścić.
Następnie do miseczki wlać sos sojowy, miód oraz ocet czosnkowy.
Całość dokładnie wymieszać.
Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz anyż.
Mąkę wymieszać razem z wodą i posiekanym szczypiorkiem i również przełożyć do marynaty.
Wówczas włożyć do niej piersi z kaczki.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjąć kaczkę z lodówki, odsączyć z marynaty.
Przełożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i upiec.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation