Kuchnia

Dania główne

Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą

Składniki
- 250 - 300 g makaronu w kształcie rurek
- około 1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne + do smaku
- sól morska, świeżo zmielony pieprz (np. kolorowy)
- 100 g wędzonego łososia
- około 1/3 szklanki listków kolendry
- 100 g (1 szklanka) grubo tartego żółtego sera np. cheddar, Bursztyn
- 80 g mozzarelli w kulce
- 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%
- limonka, do skropienia

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.
Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć pokrojonego łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową kolendry. Wyłożyć resztę makaronu i posypać mieszanką tartego sera, posiekanej mozzarelli i śmietanki. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni. Posypać resztą kolendry i podawać z sokiem z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation