Kuchnia

Dania główne

Grillowany kurczak z brzoskwinią i ananasem na roszponce

Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 opakowanie roszponki
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 6 połówek brzoskwiń z puszki
- 2 pełne łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 większa szczypta soli
- odrobina oleju

Ziemniaki:
- 6 ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 spora szczypta grubo mielonego pieprzu

Miód mieszamy z sokiem z limonki do czasu aż się połączą i dodajemy sól. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy mięso i odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, polewamy olejem, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy. Przekładamy je do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości, ok. 45-55 min.

Filety obsmażamy na lekko natłuszczonej patelni grillowej z obu stron po około 7-8 na małym ogniu. Po zdjęciu z patelni mięsa obsmażamy po około minucie z każdej strony ananasa i brzoskwinie.

Podajemy na roszponce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation