Kuchnia

Dania główne

Filety z kurczaka w kremowym sosie z suszonych pomidorów

Składniki (2 porcje)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 40 g szynki parmeńskiej/serrano/suszonej
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów*
- 150 g pomidorków koktajlowych
- bazylia
- 100 g makaronu

Filet z kurczaka pokroić na 4 mniejsze i cieńsze filety, następnie rozbić je na podobną grubość. Nastawić makaron na gotowanie.
Mięso doprawić solą, pieprzem i zawinąć w szynkę. Rozgrzać patelnię, włożyć oliwę i masło, ułożyć kurczaka i smażyć na złoty kolor (ok. 2 minuty), przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Filety znów przewrócić, wlać śmietankę wymieszaną z pesto i pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi, zagotować. Gotować przez ok. 2-3 minuty aż pomidorki zmiękną a sos stanie się gęsty (zbyt gęsty sos można rozcieńczać wodą np. z gotującego się makaronu).
Posypać bazylią i podawać z makaronem.

Wskazówki
* gotowego lub własnego ze zmiksowanych składników: 1 cm kawałek parmezanu, 3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy, 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów, kilka liści bazylii, 1 łyżka orzeszków pinii
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation