Kuchnia

Dania główne

Kokosowe crumble ze śliwkami i wodą różaną

Składniki (dla 4 osób):
800 g węgierek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka wody różanej
50 g wiórków kokosowych
60 g pszennej mąki
50 g brązowego cukru
50 g zimnego masła


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Włożyć je do naczynia żaroodpornego i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką wody różanej. Odstawić na czas przygotowania kruszonki.
Wsypać do miski wiórki kokosowe, mąkę i cukier. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć wszystko razem palcami do otrzymania kruszonki. Wysypać ją na owoce i piec 30 minut. Crumble podawać lekko ciepłe, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation