Kuchnia

Dania główne

Tajski kurczak w sosie z orzeszków.

Składniki

Sos:
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych, prażonych lub 1/2 szklanki gotowego masła orzechowego
- 1 i 1/2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego lub wina ryżowego (możesz pominąć)
- 5 ząbków czosnku
świeży imbir – 1 cm
- 2/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki płatków chilli lub 1/4 sproszkowanego chilli
- sok z 2/3 limonki

Mięso:
- 500-600 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1/3 limonki

Dodatkowo:
- 1 zielona papryka
- szczypior lub kolendra do posypania
- posiekane orzeszki

Przygotowanie:
Mięso z kurczaka pokrój w paski, umieść w misce, polej sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem, wszystko wymieszaj, odstaw na 20 minut. Orzeszki posiekaj w urządzeniu, gdy będą rozdrobnione zacznij dolewać po odrobinie wody, by uzyskać gładką konsystencję. Jeśli używasz gotowego masła orzechowego, przejdź do następnego kroku. Uzyskane masło orzechowe dokładnie wymieszaj z miodem, octem ryżowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem, sosem sojowym, sokiem z limonki, chilli i pozostałą wodą. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, obsmaż na nim pokrojonego kurczaka, dodaj pokrojoną w paseczki paprykę. Smaż max 7-8 minut. Następnie zalej sosem z masła orzechowego, doprowadź do wrzenia i trzymaj na ogniu 3-4 minuty. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlej odrobiną wody. Ewentualnie dopraw sosem sojowym.
Gotowego kurczaka podawaj posypanego posiekanym szczypiorem lub kolendrą oraz posiekanymi orzeszkami. Najlepiej pasuje do niego ryż, makaron ryżowy lub inny cienki makaron w azjatyckim stylu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation